اخلاق اسلامی در نهج البلاغه (جلد دوم)
خطبه متقین
ناشر: امام علی ابن ابی طالب(ع)
نویسنده: اکبر خادم الذاکرین
مجموعه اثر : اخلاق اسلامی در نهج البلاغه
صفحات کتاب : 621
کنگره : BP۳۸/۰۲/م۷
دیویی : ۲۹۷/۹۵۱۵
کتابشناسی ملی : م۷۱-۵۳۲۶
سال نشر : 1371
توجه: این کتاب فقط در نرم افزار کتابخوان سوره مهر (نسخه اندروید) قابل استفاده است.
دانلود اپلیکیشن کتابخوان سوره مهر

معرفی کتاب اخلاق اسلامی در نهج البلاغه (جلد دوم)
اخلاق اسلامی در نهج البلاغه: مجموعه ۲ جلدی از مباحث ناصر مکارم شیرازی درباره شرح خطبه همام در نهج البلاغه امیرالمومنین علیه السلام است که اوصاف ۱۱۰ گانه پرهیزکاران را در آن شرح داده است. این مجموعه توسط یکی از فضلای حوزه جمع آوری شده است.
در اینجا چند نکته را قابل ذکر می دانم:
۱- مجموعه حاضر که در دو جلد تهیه شده و شرح و تفسیری است بر خطبه همام یا خطبه متقین “خطبه شماره ۱۹۳ نهج البلاغه” که جامعترین خطب نهج البلاغه در زمینه اخلاق و تقوی است، و دقت در آن می تواند بزرگترین مددکار ما در ‘سیر و سلوک الی الله’ و ‘تهذیب نفس’ باشد.
۲- جالب اینکه در این خطبه شریفه یکصد و ده صفت از صفات برجسته پرهیزگاران ” مطابق نام علی “ع” به حروف ابجد” است که تجسمی برای این صفات بود، صفاتی که هر یک از دیگری مهمتر و سازنده تر است، و هر یک از این صفات یکصد و ده گانه به طور تفصیل در این کتاب مورد بحث و بررسی قرار گرفته “27 صفت در جلد اول، و ۸۳ صفت در جلد دوم”.
3- یقین داشته باشید هر کس بتواند این اوصاف را در خود زنده کند و به آن متخلق گردد، نور ایمان و حقیقت بر قلب او تابنده خواهد شد، و از این سرچشمه نور و هدایت امیرمومنان “ع” روح و دل او روشن خواهد گشت، و شخصیتی تازه همراه با آرامش و روحانیتی بی نظیر در وجود خود احساس خواهد کرد.
لذا مطالعه دقیق این خطبه نورانی را در زمینه ‘صفات متقین’ که آئینه تمام نمای اخلاق اسلامی است به همه خوانندگان گرامی و پویندگان راه تهذیب نفس مخصوصا جوانان عزیز توصیه می کنم، و موفقیت آنها را در به کار بستن اندرزهای مولای متقیان علی “ع” از خدا خواهانم.
و نیز صمیمانه از آنها می خواهم که دعا کنند ‘نگارنده’ را نیز توفیق الهی یار و مددکار شود تا این راه پر افتخار را همراه شما بپوید.
رکوع و سجده های طولانی پرهیزگاران
(فهم حانون علی اوساطهم مفترشون لجباههم و اکفهم و رکبهم و اطراف اقدامهم).
ترجمه: متقین در پیشگاه الهی به رکوع می روند و جبین و دست و پا به هنگام سجده بر خاک می سایند.
شرح: وقتی آن گونه که ذکر شد آیات خدا را تلاوت می کنند و می شنوند، باید این گونه نیز خضوع و خشوع کنند و به رکوع روند، و اعضا بر خاک مالند، و گویااین اعضاء را فرش زمین می کنند.
فهرست
28 ـ 29 ـ رکوع و سجده های طولانی پرهیزگاران ● 30ـ طلب آزادی از عذاب رستاخیز ● 31ـ 34 ـ برنامه روزانه ● 31ـ حلم و بردباری ● 32 ـ علماء ● 33ـ ابرار ● 34ـ أتقیاء ● 35ـ وجود خدا در تمام ذرات وجودشان ● 36ـ قیافه پرهیزگاران ● 37 ـ 40 ـ ترس از مسئولیتها ● 41 ـ 42 ـ از ستایش دیگران بیمناکند ● 43ـ نشانه های دیگر پرهیزگاران: قوّت در دین ● 44ـ پرهیزگاران نرمخو و دور اندیشند ● 45ـ با ایمانی مملوّ از یقین ● 46ـ پرهیزگاران در کسب دانش حریصند ● 47ـ علمی آمیخته با حلم ● 48ـ میانه روی در حال غنا ● 49ـ خشوع در عبادت ● 50ـ آراستگی در عین تهیدستی ● 51ـ صبر در شدائد ● 52ـ پرهیزگاران طالب حلالند ● 53ـ نشاط در مسیر هدایت ● 54ـ پرهیز از طمع ● 55ـ در عین انجام اعمال نیک باز هم ترسانند! ● 56 ـ 57 ـ شب هنگام شکر خدا و صبحگاهان یاد او ● 58 ـ 59 ـ شامگاهان هراسان و صبحگاهان خوشحال! ● 60ـ پرهیزگاران در جهاد با نفس ● 61 و 62 ـ توجه به باقی و زهد در فانی ● 63 و 64 ـ آمیختن حلم با علم و گفتار با کردار ● 65 ـ کوتاهی آرزوها ● 66ـ کمی خطا و لغزش ● 67ـ خشوع قلب ● 68ـ پرهیزگاران و قناعت طبع ● 69ـ کم خوری و اعتدال در غذا ● 70ـ سهولت در برخوردها ● 71ـ محافظت از دین ● 72ـ خاموش کردن شعله های شهوت ● 73ـ مهار کردن قوه غضب ● 74ـ 75 ـ همگان به خیرش امیدوار و از شرش در امانند ● 76ـ در میان غافلان از ذاکران است ● 77ـ و در میان ذاکران از غافلان نیست ● 78 ـ 80 ـ سه صفت پسندیده از صفات پرهیزگاران ● 81ـ کار زشت از او دور است ● 82ـ گفته های او ملایم است ● 83 ـ 84 ـ بدیهای پنهان و نیکیهای آشکار ● 85 ـ 86ـ نیکی اش رو آورده و شرش رخ برتافته! ● 87ـ خونسردی در شدائد و مشکلات ● 88ـ در برابر ناگواریها شکیبا ● 89ـ در موقع نعمت سپاسگزار ● 90ـ به خاطر دشمنی ظلم نمی کند ● 91ـ به خاطر دوستی مرتکب گناه نمی شود ● 92ـ اعتراف به حق ● 93ـ در امانت خیانت نمی کند ● 94ـ فراموشکارِ دستورات الهی نیست ● 95ـ کسی را با لقب زشت نمی خواند ● 96ـ عدم ضرر به همسایه ● 97ـ مصیبت زده را شماتت نمی کنید ● 99- وارد باطل نمی گردد و از دایره حق بیرون نمی رود ● 100ـ هرگز از سکوت غمگین نمی شود ● 101ـ صدایش به قهقه بلند نمی شود ● 102ـ انتقامجو نیست ● 103ـ نفس او در زحمت ● 104ـ مردم از او در راحت ● 105ـ خود را برای آخرت به سختی می اندازد ● 106ـ مردم را در آسایش قرار می دهد ● 107ـ کناره گیری اش از روی زهد است ● 108ـ معاشرتش توأم با مهربانی است ● 109ـ دوری اش از روی تکبر نیست ● 110ـ نزدیکی اش به خاطر مکر و خدعه نیست ● «فهرست منابع»
برچسب ها
کتاب الکترونیکی
رایگان
حجم : 1.8 مگا بایت
تعداد صفحات نسخه دیجیتال : 380
موضوعات
محصولات مشابه
بیشتر
زندگی در پرتو اخلاق
رایگان
مشکات هدایت
رایگان
آداب معاشرت در اسلام
رایگان
مفاهیم تحریف شده
رایگان
اخلاق در قرآن (جلد سوم)
رایگان
اخلاق در قرآن (جلد دوم)
رایگان
اخلاق در قرآن (جلد اول)
رایگان
یکصد و پنجاه درس زندگی
رایگان
انوار هدایت
رایگان